Cara Hilangkan Anai-Anai Di Rumah9 Cara Hilangkan Anai-Anai Di Rumah


Anai-anai tidak berbahaya, tetapi ia boleh menyebabkan kerosakan yang ketara pada harta benda anda! Perosak malam ini boleh memakan sebarang jenis kayu sehingga ia habis sepenuhnya. Selepas anda megesahkan rumah atau premis anda diserang anai- anai, anda harus mengambil langkah untuk menangani anai-anai selepas anda pasti ia ada di dalam harta anda. Sebelum mengambil csebarang tindakan, kami amat menyarankan untuk berunding dengan pakar. Sekurang-kurangnya, anda boleh yakin bahawa mereka akan membasmi sepenuhnya semua anai-anai dari harta anda. 


Kami telah menyediakan beberapa strategi dan cadangan tentang cara hapuskan anai-anai di rumah anda kerana kesan anai-anai ini sangat serius. Berikut ialah beberapa cara membunuh anai-anai di rumah secara semulajadi untuk orang yang ingin mencuba sesuatu yang berbeza (tetapi tidak melampau).


1. Beras

Cara yang paling senang untuk merawat anai-anai adalah dengan menggunakan air beras.  Anda hanya perlu mengambil air basuhan beras pertama yang telah dibasuh dan siramnya ke sarang anai-anai. Kaedah ini boleh menghalang anai-anai daripada terus membuat sarang.


2. Garam

Cara hilangkan anai-anai di rumah ini, boleh dilakukan dengan senang sekali. Tidak ada isi rumah yang tidak mempunyai garam di dapur. Apa yang perlu anda lakukan ialah taburkan sedikit garam pada sarang anai-anai. Untuk menjadikan kaedah ini berfungsi dengan lebih baik, buat larutan garam biarkan semalaman dan kemudian sembur pada sarang anai-anai. Larutan garam lebih berkesan untuk menghilangkan anai-anai dari premis anda.


3. Minyak Tanah

Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan minyak tanah sebagai salah satu cara membunuh anai-anai di rumah. Apa yang anda perlu ambil perhatian ialah, bau minyak tanah boleh menjadi agak kuat dan tidak sesuai untuk digunakan di dalam rumah.


4. Air Kapur

Air kapur dikatakan mempunyai sifat panas yang boleh membakar anai-anai seterusnya memusnahkan koloni sekali gus menghilangkannya. Anda hanya perlu banuch air kapur dan siramkan pada sarang atau sembur atas kayu yang diserang oleh seranga perosak ini.


5. Tembakau

Kemungkinan bukan semua orang menyimpan tembakau di rumah, tetapi ia boleh membantu menghalau anai-anai. Hanya campurkan tembakau dengan air dan biarkan semalaman, kemudian tuangkan adunan itu ke atas kayu yang diserang, atau terus ke atas sarang anai-anai.


6. Cuka

Kawasan yang diserang anai-anai hendaklah disembur dengan larutan cuka. Ia bukan sahaja boleh digunakan untuk membersihkan perkakasan, tetapi ia juga boleh digunakan untuk menghilangkan perosak di dalam rumah. Untuk melakukan cara hilangkan anai-anai di rumah ini, hanya setengah cawan cuka dan jus dua lemon diperlukan.Campurkan air dan limau dalam botol semburan dan semburkan kawasan yang diserang anai-anai. Anai-anai akan dibunuh oleh asid dalam gabungan.


7. Minyak Ekstrak Oren

Minyak ekstrak oren juga boleh digunakan untuk mengelakkan anai-anai. Ekstrak ini diperbuat daripada kulit oren dan berfungsi sebagai racun anai-anai. Minyak ekstrak oren membunuh anai-anai dengan mencairkan kulit pelindung badan anai-anai. Kawasan yang dijangkiti anai-anai hendaklah disembur. Minyak ini juga boleh disembur ke seluruh rumah untuk mengelakkan anai-anai.


8. Penempatan Perabot Kayu

Anai-anai menyukai kayu, oleh itu sebarang perabot yang dibina daripadanya adalah sasaran utama. Kami mengesyorkan meletakkan perabot kayu yang telah diserang anai-anai di bawah sinar matahari (dan pastikan cuaca panas terik). Anai-anai boleh dibunuh oleh cahaya dan haba.


9. Penggunaan Nematod

Untuk menyingkirkan koloni anai-anai, gunakan nematod (sejenis cacing). Cacing parasit pemakan anai-anai dikenali sebagai nematod. Ambil dan letakkan di koloni anai-anai atau lokasi yang disyaki mempunyai sarang anai-anai, dan cacing akan mulakan kerjanya. Spesies yang paling berkesan untuk kawalan anai-anai ialah Steinernema carpocapsa.Call Now

WhatsApp Us